Wednesday, May 29, 2013

Yeşilçam'ın Emektârları.





Yeşilçam'ın çok gözüken ama az bilinen isimleri.. Yeşilçam'ın Emektârları... Eğer film çevirecekseniz Yeşilçam Kahvesinden çağırmanız gereken adamlar bellidir. Hani şu filmlerde dayak yiyen, ama çok az insanın isimlerini bildiği adamlar...

İşte onlardan biri Yadigar Ejder, nüfus kağıdındaki adı Yadigar Kuzu.

800'den fazla filmde figüranlık yapan Yadigar, soğuk bir kış gecesi Taksim Parkı'nda donarak öldü. Evi yoktu, parktaki banklarda yatıyordu. Cebinden hiç para çıkmadı. Yanında bir şişe ispirto bulundu.
Çoğunun hikayesi böyledir. Ömürlerini adadıkları Yeşilçam'ın acıklı senaryolarına yakışır şekilde, Beyoğlu'nun arka sokaklarında sefalet içerisinde yaşarlar ve ölürler... Süheyl Eğriboz, Danyal Topatan, Sami Hazinses, Seyfettin Karadayı, Sönmez Yıkılmaz, Hakkı Kıvanç, Çetin Başaran, Ali Kemal İskender, İbrahim Kurt, Cevdet Özalaş, Zeki Sezer, Yavuz Karakaş ve daha niceleri... Gerçek adlarını bilen çok azdır ama simaları herkes için o kadar tanıdıktır ki... Bence gerçek yıldızlar onlardır...
Büyük Usta Danyal Topatan (Camoka Danyal) ; Bir sabah, Yeşilçam Sokağı'ndaki Figüranlar Kıraathanesi'nin önündeki kaldırımın kenarında ölü olarak bulundu. Yapılan otopsi sonucunda 2 gündür hiçbir şey yemediği, sadece etil alkol içtiği anlaşıldı.
Yine Türk sinemasının Tarzan lakaplı oyuncularından Muzaffer Efe akli dengesini kısmen kaybetmiş bir şekilde Antalya`da ortaya çıktı.
 

Ahmet Tarık Tekçe

İstanbulda doğan oyuncu Galatasaray Lisesi ni bitirdi. Sinemaya geçmeden önce Camialtı Tersanesi nde ve Fener Nüfus Memurluğu nda çalıştı. Tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli ile evlenip ayrıldı. Sinemaya 1948 de Tuzak filmiyle girdi. Vahşi Arzu filminde kötü adam tiplemesiyle ün yaptı ve hemen hemen tüm filmlerinde bu tiplemesini sürdürdü. Türk sinemasının belirli bir döneminde en başarılı yardımcı erkek oyuncularından biri oldu. Yankesici Kız filminin galasına giderken Karabük yakınlarında geçirdiği trafik kazasında öldü. Üçyüzün üzerinde filmde rol aldı.
 
Ali Uyandıran

Bursa doğumlu olan oyuncu Hukuk tahsil ederken bir özel kuruluşun (LCC) son dönem tiyatro kurslarına devam etti. 1970 yılında Bakırköy Halkevinde "Hamlet 70" oyunuyla profesyonel oldu. 1972 yılında başladığı sinema 1986 yılında daha iyi yerini buldu. Daha sonra da dizi çalışmaları ve reklam çalışmaları oldu. Halen devam ediyor.
 
Aliye Rona

1921'de Suriye'de dünyaya gelen Aliye Rona, yüzlerce filmde rol aldı. Uzun süre tiyatro oyunculuğu yaptı. 1947 yılında "Kerim'in Çilesi" adlı filmle sinemaya geçti. Türk Sineması'nda her rolü ustalıkla başardı. Genellikle çocuklarına kol kanat geren, onları ve yaşamını herkesten korumaya yönelik üstlendiği rolleri onu, sinemanın kötü kadını ilan etti. Bu üstlendiği rollerde yıllarca çok başarı oldu ve yeri hiçbir zaman doldurulamadı. Aliye Rona her rolü başarı ile oynayabilen gerçek bir oyuncuydu. Rona, 27 Ağustos 1996 yılında aramızdan ayrıldı
Cengiz Sezici

1971-72 tiyatro sezonu ile tiyatroya başladı. 1978''de "Selvi Boylum Al Yazmalım" ile sinemaya başladı. Sinema her zaman başarıyla sürdürdü. Araba kullanmayı, ata binmeyi, yüzmeyi, motorsiklet kullanmayı çok seven Sezici'nin ödüleri: 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
 
Coşkun Göğen

1946 doğumlu olan sanatçı, 1962 yılından beri sinemanın içerisindedir. Türk sinemasında 400 aşkın filmde oynayan sanatçıya, oynadığı rollerde çok başarılı olmasından dolayı sinema severler, "Tecavüzcü Coşkun" adını takmışlardır. Sinemanın dışında televizyon programları ve dizilerinde de yer almıştır. 3 kızı olan sanatçı Antalya'da yaşamaktadır.
Danyal Topatan

1916 yılında doğan Ahmet Danyal Topatan sinemaya 1953 yılında çekilen Drakula İstanbul'da filmi ile giriş yaptı.Ortaokul 1. sınıftan ayrılıp seçimini Yeşilçam'dan yana yapan oyuncu, yüzlerce filmde rol aldı. Topatan, 26.9.1975 yılında vefat etti.
 
Hulusi Kentmen

1912 yılında Tirnova (Bulgaristan)'da doğdu. Deniz Astsubay Okulu'ndan mezun oldu. Uzun süre orduda kaldı, daha sonra emekli olarak sanat yaş. atıldı. İlk olarak "Hisse-i Şaiya" oyunuyla profesyonel oldu. 1940'da "Sürtük" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1967'de Hüseyin Baradan ve Şahin Tek'le daha sonra da Atıf Kaptan ile topluluk kurarak Anadolu turnelerine çıktı. Türk sinemasında çoğunlukla baba rollerinde gözükerek, babacan tavrıyla popüler oldu. 1980'de İzmir Fuarı'nda sahneye çıkarak, keman çalıp, fıkralar anlattı. Birçok TV reklamında ve "Parkta Bir Sonbahar Günüydü" adlı televizyon dizisinde oynadı. 500'ün üzerinde filmde rol aldı. Kentmen, 20.12.1993 tarihinde İstanbul'da aramızdan ayrıldı.