Saturday, April 13, 2013

Tadı damakta kalan görüntüler


32'nci İstanbul Festivali geçen hafta başladı, 14 Nisan'a kadar sürecek. Her sinema sever, seçimlerini kendi kriterlerine göre yapıyor. Biz de 20 bölümdeki 200'ü aşkın film arasında, "Sinema görüntüdür" deyip en iyi görüntülere sahip filmlerden bir derleme yaptık.. Özge Mine SARIÇAM / HT CUMARTESİ


Kolombiya yapımı Halat (La Sirga) 2012'de Lima'da aldığı en iyi görüntü ve Havana'da kazandığı En İyi Film ödüllerini sonuna kadar hak etmişe benziyor. Film Kolombiya doğasında özenle çekilmiş fotoğraf karelerinden oluşuyor gibi.

Türkiye yapımları içinde Onur Ünlü'nün yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi, hem ilginç senaryosu hem de etkileyici görüntüleriyle gözlerde taht kurdu.

Fransız yapımı Renoir, ressam Pierre-Auguste Renoir ile oğlu Jean'ın aynı kıza karşı duydukları tutkuyu anlatıyor. Filmin görüntüleri de adeta Renoir'ın tablolarından fışkırıyor!
 ABD yapımı olan ve Julie Delpy ile Etha Hawke'ı 3'üncü kez biraraya getiren Geceyarısından Önce, Yunan adalarının güzelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Görür görmez bir Tarkovski filmi etkisi veren Kuleli Ev, Eva Neymann'ın yönettiği bir Ukrayna yapımı. Siyah-beyazın en güzel kontrastları, karlı ve soğuk Doğu Avrupa görüntüleriyle birleşince ortaya tam da hikâyede anlatılmak istenen duygu çıkıyor: Acı ve melankoli. Ancak asıl ilgi çeken nokta, Yahudi yazar Gorenstein'in öyküsünden esinlenilerek çekilen bu filmi, zamanında Tarkovski'nin de çekmek istemiş olması.
 Hindistan'da geçen Wasseypur Çeteleri-Bölüm 1, başarılı bir ganster destanı. Bol silahlı ve kovalamacalı görüntüleri sanatsal karelerle birleştirmesiyle, türün en iyi örneklerinden.
 Afganistanlı bir kadının hikâyesini, ülkesinde yaşadığı zorlukları anlatan Sabır Taşı, Atıq Rahimi'nin başarısıyla alıştığımız toz toprak içindeki Afganistan görüntülerine farklı bir bakış katıyor. Tacikistan'da aldığı En İyi Film ödülü haricinde Afganistan'dan Oscar adayı olmasıyla da övgüleri boşuna toplamadığını belli etti.
 Küba'dan ABD'ye ufacık bir salla iltica etmeye çalışan birkaç gencin hikâyesini anlatan Bir Gece ise, En İyi Film dalında Stockholm'den, En İyi Görüntü ve En İyi Yönetmen dallarında ise Tribeca Film Festivali'nden ödülleri toplamıştı.
 Bizim gözümüzden festivalin gözbebekleri sıralamasında ilk sırayı bir Meksika yapımı olan ve muhteşem doğa görüntüleriyle övgü toplayan, Enrique Rivero'nun yönettiği Ölme (Mai Morire) aldı.
Yarım Kalan Hayat adıyla Türkçe'ye çevrilen Nairobi Half Life ise Almanya-Kenya ortak yapımı. 2012 Kenya En İyi Film, En İyi Görüntü ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini almış.