Monday, August 5, 2013

Amistad

Amistad |  görsel 1
        Steven Speilberg tarafından tarihin en karanlık sayfalarına ışık tutan bir başyapıt.AMİSTAD.
    Özgürlük verilmez,özgürlük insanın doğuştan gelen hakkıdır..  
    Yine gerçek ve yaşanmış bir hikayenin filme uyarlanması ile karşı karşıyayız.Bu tarz filmleri siz değerli ziyaretçilere anlatmamın nedeni;tarihde yaşanmış olayları öğrenmeniz,araştırmanız ve filme nasıl yansıtılmış onu izleyip,değerlendirmenizdir.Tabiki de benim bu tarz filmleri çok sevmem var tabi.En önemli ve bilinen örnekler;Titanic,Truva,Piyanist,Schindler List vs vs..
     Amistad filmi ise verdiğim bu dört  filme göre çok daha az bilinen bir filmdir.Aslında oyuncu kadrosuna baktığımız zaman belkide verdiğim o filmlerden daha iyi bir oyuncu kadrosuna sahip.Ama klasik film statüsüne girememiş bir film.Bunun birçok nedeni var tabi.Filmi seyrettikten sonra artık siz değerlendirmesini yaparsınız arkadaşlar.Hadi filmimize geçelim..

AMİSTAD
Yapım  : 1997-ABD
Yönetmen ;Steven Speilberg
Oyuncular : Anthony Hopkins,Morgan Freeman,Matthew McConaughey,Djimon Hounsou,Stellan Skarsgard
Senaryo : David Franzoni
Müzik : John Williams
Süre ; 152 Dakika
Dağıtım şirketi : Dreamworks
Bütçe : 40 Milyon Dolar
       Yıl 1839.Amerikan iç savaşının öncesindeyiz.İspanyol bandıralı köle nakliye gemisi Amistad;afrikadan aldığı köleleri Amerikaya götürmek için yola koyulur.Kölelerden bir tanesi Djimon Hounsou.Yolculuk sırasında gemide ayaklanma olur.Köleler isyan çıkarır.Gemiyi ele geçiren köleler iki kişi hariç bütün mürettebatı öldürür.

   Hayatta kalan o iki kişiden İspanyol seyir memuruna köleler gemiyi döndürmesini ve Afrikaya doğru yol almasını söyler.İki denizci gemiyi afrika yerine Amerika kıyılarına yönlendirir.Bu iki memur bir oyun oynar ve tek istedikleri anavatanları olan Afrikaya gitmek olan zorla köle edilmiş zencileri kandırır.
   Amerika'ya doğru yol alırken Amerikan bahriyesi gemisi tarafından fark edilirler.Ve Amerikan askeri yelkenlisi tarafından tekrardan tekrar ele geçirilip,Amerika'ya doğru götürürler.
     Ve Amerika'da gemi mürettebatını öldürmekten suçlanıp,mahkemeye çıkarılırlar.Çünkü onlar bir köle,bir mal gibi görülürler.Hiç bir hakkı olmayan insanlar olarak görülürler.Ama önce bu suçlamayı ispat etmeleri gerekmektedirler.

   İspanya kraliçesinin de içlerinde bulunduğu üç ayrı kişi köleler üzerinde hak iddaa ederler.Ama özgürlük yanlısı olan ve Amerikalıları temsil eden genç avukat ( Matthew Mcconaughey ) onların bir köle değil de ellerinden özgürlükleri ve yaşama hakları alınan afrikalı esirler olduğunu savunur.Ve dava süreci başlar.
  Bu genç avukatın yanında kölelik karşıtı başkan olan John Quincy (Anthony Hopkins) ve Theodore Joadson(Morgan Freeman ) ona destek olurlar.Ve kölelikten özgürlüğe giden mücadele başlar..

İzlenimlerim;
  İnsanlık tarihinin ne kadar kanlı ve karanlık olduğunu göreceksiniz filmde.Gerçek bir hikayeden alınmıştır.Konu olarak hem dramatik hemde tarihi gerçekleri gözler önüne seren bir yapıt.Djimon Hounsou filmde harika bir performans sergiliyor.İki büyük üstadın önüne geçiyor desek doğru söylemiş oluruz.Filmi yaşayarak oynuyor.
  Usta yönetmenimiz Speilberg alıştığımız o zamanlar bilim kurgu filmlerinin dışına çıkıp farklı bir konu ele alıyor.Sanat yönetmeliği,senaryo,kostümler ve dekorlar muhteşem.
   1800'lü yılları adeta yaşıyorsunuz.Büyük bir ustalıkla filme yansıtılmış.Biyografi-tarih ve dram diyelim filmimizin türüne.Filmimiz vizyon tarihi Titanic ile aynı tarihte girdiği için ödüllerde istediği ilgiyi ve takdiri bulamamıştır.
  4 dalda oscar adaylığı vardır sadece.Anthony Hopkins bu film ile en iyi erkek oyuncu dalın da adaylığı vardır.
  Ayrıca Amistad ismi İspanyolca kardeşlik ve dostluk anlamına gelmektedir.
   İnsan tacirlerinin eline düşen kölelerin özgürlük savaşına tanıklık edin.